SUMEYA OVER SITUATIE IN BEIROET: “HET WORDT ALLEEN MAAR SLECHTER”

Het is alweer een jaar geleden dat er een mega-explosie plaatsvond in de haven van Beiroet in Libanon. Sumeya was op het moment van de explosie in Beiroet en dacht eigenlijk meteen: ‘Ik moet helpen’. Dat deed ze dan ook met de organisatie Containers of Love. In gesprek met Sander vertelt ze over de organisatie en de huidige situatie in Beiroet: “Het is nog dramatischer dan een half jaar geleden.”

Luister het fragment hier 

CONTAINERS OF LOVE

Sumeya groeide op tijdens de de burgeroorlog in Libanon en ook tijdens de gebeurtenissen van vorig jaar was zij terug in het land. “Als oorlogskind heeft de gebeurtenis van vorig jaar mij weer een beetje teruggebracht naar het begin.” Daarom besloot Sumeya meteen in actie te komen met de organisatie Containers of Love“We hebben in een jaar tijd 28 zeecontainers mogen verschepen met heel veel noodhulp goederen. Van medische spullen tot aan voedselpakketten en educatiepakketten.”

Met een groep vrijwilligers trok zij in februari naar Beiroet om de situatie van dichtbij te bekijken. “Zodat ze zelf ervaren wat ik dan elk jaar zie en dan vooral de afgelopen 2 of 3 jaar, zegt Sumeya. Dat had een hele grote impact op mensen. Vooral na de explosie is er heel veel armoede daar, men heeft ontzettend veel honger en er zijn heel veel daklozen. Het is gewoon een heel groot probleem daar en dat hebben ze met hun eigen ogen kunnen zien”, vertelt Sumeya over die reis.

‘NOG DRAMATISCHER

Volgens Sumeya is de situatie in Beiroet er alleen maar op achteruit gegaan sinds de explosie. “Het is nog dramatischer dan een half jaar geleden. De overheid trekt zijn handen terug, de bevolking staat er alleen voor, alles is onbetaalbaar geworden, er is heel veel armoede en heel veel honger. Het wordt alleen maar slechter. Zelfs in de burgeroorlog is het nog nooit zo erg geweest als nu”, aldus Sumeya.

WAT MOET ER GEBEUREN?

Wat moet er dan gebeuren zodat Beiroet weer kan beginnen aan een wederopbouw? “Ik denk dat de eerste stap is dat er een nieuw parlement komt”, zegt Sumeya. “Zodra dat gebeurd, kan alles weer herbouwd worden. Het ligt een beetje boven onze league, zeg maar.”

Toch helpen kleine beetjes ook: kijk op de sociale media van Containers of Love hoe jij de mensen in Beiroet kan helpen!

Categories :